Produkter

Kategori

  Les mer om

   Butikker

    Kjøp en gymbag - gi en skolebok

    Vi har i samarbeid med veveriet Bokhari designet tre kule gymbagger til skolestart. Det unike med disse gymbagene er at hver solgte gymbag gir skolebøker til elevene ved LAMS-skolen i Pakistan, derav navnet One Bag One Book.

    I tillegg vil også det økonomiske overskuddet fra salget gå til skolen, slik at de kan bruke midlene på nettbrett og andre læremidler de ønsker seg og trenger.

    LAMS-skolen ligger i landsbyen Sultan Town, rett i utkanten av millionbyen Faisalabad i Pakistan. Skolen har 700 elever, flest jenter, fordelt på tolv klassetrinn. De aller fleste som arbeider på Bokhari, som har sydd og trykket disse gymbaggene, har barn på LAMS-skolen som ligger vegg i vegg med fabrikken.

    Veveriet Bokhari, ble startet opp i 1989 av Yawar Bokhari som var bosatt på Lillehammer. Han fikk ideen om å veve filleryer etter en tur på Maihaugen på Lillehammer der han så hvordan den tradisjonelle norske fillerya ble til av gamle tøyrester. Han tenkte at overskuddsmateriale fra tekstilproduksjon i Pakistan kunne brukes til samme nytte, og dermed var eventyret i gang.

    Landsbyen Sultan Town, med sine 15.000 innbyggere bar preg av sosiale og økonomiske nedgangstider; stor arbeidsløshet, mange var analfabeter og den offentlige skolen var lagt ned for lengst. Det var ingen fremtid i sikte, spesielt ikke for jenter og kvinner. I løpet av de neste årene ble veveriet gradvis bygget opp til å bli en levedyktig bedrift som på midten av 1990-tallet dekket store deler av det norske og svenske filleryemarkedet. Selv om Bokhari gav arbeid til mange av landsbyens innbyggere, var de sosiale og økonomiske kårene fortsatt dårlige, spesielt for kvinnene, og barna i landsbyen gikk heller ikke på skole. Det ble derfor besluttet at Bokhari skulle satse på å ansette kvinner, og bidra til å gi skolegang til barna deres, og i 1996 ble grunnsteinen lagt til LAMS-skolen, som i år fyller 25 år.

    Etter Yawar Bokharis bortgang i 2012, stoppet all aktivitet ved veveriet opp. Først to år senere, i 2014, besluttet sønnen Amar sammen med designer Runa Klock å gjenreise veveriet og utvikle en ny, spennende portefølje av bærekraftig produkter.

    Sammen med Kid, utviklet de en spennende portefølje av håndlagde produkter laget av bærekraftige materialer. Fokuset på bærekraft i alle dets dimensjoner (sosial, økonomisk og miljø/klima) har stått sentralt i alle beslutninger og utviklingen av bedriften, og er en integrert del av forretningsmodellen.

    I løpet av de siste årene har Bokhari ikke bare utvidet produktporteføljen, og med det sikret 400 lokale arbeidsplasser og skolegang til 700 skoleelever, i tillegg har det blitt bygget et vannrenseanlegg som sikrer rent drikkevann til 5000 av landsbyens innbyggere og både veveriet og skolen har fått installert solcellepanel på takene som sikrer ren, fornybar energi som erstatning for tidligere strøm fra forurensende kullkraftverk.


    Vi i Kid er stolte av å selge Bokhari-produkter i alle våre butikker, samt å kunne bidra ekstra i år med gymbaggene One bag One book.

    Gymbaggene har tre ulike design, og er laget av 100% resirkulert bomull. De er både trykket og sydd på veveriet av håndverkerne ved Bokhari-. Hver gymbag koster 99,- og kan kjøpes i din nærmeste Kid-butikk eller her i vår nettbutikk – perfekt gave til skolestart!    Kjøper du en gymbag, er du med på å skape fremtidshåp til jenter og gutter på LAMS-skolen! Ved å sikre barn utdanning, bidrar vi direkte til FNs bærekraftsmål #4. Utdanning er nøkkelen til utvikling, og åpner en verden av muligheter som gjør at hver enkelt av oss kan bidra til et bærekraftig samfunn. Mål 4 omhandler ikke bare retten til skolegang, men også at en får gode lærere og kvalitet i undervisningen.​