Produkter

Kategori

  Les mer om

   Butikker

    Lag ditt eget bivokspapir!

    Vi ønsker vel alle å gjøre hverdagen vår litt "grønnere". Begynn i det små, som å begrense bruken av plast- og aluminiumsfolie på kjøkkenet. Her viser vi deg hvordan du enkelt lager bivokspapir av stoffrester – ideelt til oppbevaring av mat.

    Har du et gammelt putetrekk, laken eller et annet tøystykke av bomull liggende? Ved å gjøre tøystykket om til bivokspapir kan du erstatte plastfolie og aluminiumsfolien på kjøkkenet. Bivokspapir er ideelt til innpakning av grønnsaker og middagsrester for oppbevaring, eller rundt matpakken. Ikke bare minsker det forbruket av plast, det er også ganske mye finere, syns vi 😉

    La oss gå i gang!

    Dette trenger du:

    • Bomullsstoff - tynt og lett (Vask og stryk stoffet før bruk, slik at støv og små stoffrester fjernes.)
    • Bivoks pellets
    • Jojobaolje
    • Treharpiks (Denne kan utelates, men da mister du hold/klister-effekten på bivokspapiret. Alternativt kan du bruke strikk eller hyssing i stedet rundt papiret.
    • Glassbolle til vannbad
    • Bred pensel
    • Spisepinner av tre til å røre i smeltet bivoks
    • Bakepapir
    • Klesklyper

    30 gram bivoks pellets, 30 gram treharpiks og 1 ss jojobaolje holder til omtrent 2 medium bivoksark (20 x 20 cm) og 2 store (30 x 30 cm).

    NB! Husk å vask utstyret nøye og umiddelbart etter bruk. Bivoksblandingen setter seg fort fast på penselen og i glassbollen. Det kan også lønne seg å ha eget utstyr til denne DIY’en.

    1. Klipp stoffet ditt i ønskede størrelser. Vurdér gjerne hvilke størrelser du ofte får bruk for i forhold til eget bruk. Bruk en taggesaks for å unngå frynsing. (Du kan også klippe til bivokspapiret når det er ferdig.)

    2. Legg bivokspellets, treharpiks og jojobaoljen i et vannbad på medium høy varme. Husk å røre med jevne mellomrom, og bruk gjerne en spisepinne til formålet. Blandingen skal være helt smeltet. Dette kan ta opptil en halv time. Ha blandingen stående i det varme vannbadet helt frem til du er ferdig med å lage bivokspapir, da blandingen stivner raskt.

    3. Forvarm ovnen til 65-70 grader. Noen ovner må ha på varmluft for at bivoksen skal smelte. Dette må du vurdere underveis, og ha gjerne et test-stoff klart.

    4. Ha bakepapir på en stekeplate og legg stoffet på bakepapiret. Tilsett bivoksblandingen i et tynt lag på den ene siden. Bruk en pensel, og husk hjørner og kanter. Væsken vil trekke gjennom stoffet når det blir oppvarmet, derfor trenger du ikke å pensle den andre siden.    5. Sett stekeplaten i ovnen. Etter noen minutter skal bivoksen være smeltet. Ta ut stekeplaten når bivoksblandingen har smeltet inn i stoffet. Stoffet skal være heldekket med blandingen.

    6. Heng opp bivokspapiret med klesklyper på en liten snor. Etter et par minutter er bivokspapiret tørket og klart til brukt.

     

    Tips:

    1. Ha litt tålmodighet. Det er ikke sikkert det lykkes ved første forsøk.

    2. Er det noen partier som trenger mer bivoks, tilsetter du mer. Det ser du om stoffet fortsatt har sin naturlige, matte stoffoverflate. Påfør mer bivoksblanding med penselen.

    3. Hvis det fortsatt ligger et tykt lag med bivoks på stoffet som ikke er helt smeltet når du ut stekeplaten, sett platen tilbake og skru opp varmen med et par grader. Du kan også la det ligge i ovnen et par minutter til. Er det fortsatt for mye av blandingen på stoffet, kan du legge et tekstilstykke under det som skal bli til bivokspapir, slik at tekstilet under kan absorbere det overskytende.

    4. Test gjerne papiret rundt et glass eller en bolle og la bivokspapiret sitte i noen minutter. Hvis noen deler av papiret vipper opp, kan det trenge mer bivoksblanding.

    5. Hvis hele bivokspapiret gir etter og ikke former seg, er det et tegn på at det ikke er nok treharpiks i blandingen.

    6. Skyll bivokspapiret i kaldt vann etter bruk.